Friday, January 25, 2013

Budget dan design baju pengapit

Assalamualaikum dear future pengapits sekalian..:)


Oh well..selalu pengantin je cerita pasal budget baju dorang.. This time pengapit sendiri nak share budget preparation for the me and my partner of the day dgn uolllss...hahaha macam tak de je orang buat kan..heee :P

It's ok.. just sharing aje.. xde niat nak menunjuk ke ape.. just bila dah tersave dekat blog so sampai bila-bila aku akan ingat macam mana akhirnye terhasil sepasang persalinan ni..


BAJU PENGAPIT PEREMPUAN

Preparation start 2bulan awal before January2013..hehe awal kau..dah macam pengantin dah ha ! tapi of course pengantin lagi awal..lepas dorang pos cebisan kain contoh..bermulalah aku cari kain..

Memang cadang nak buat KURUNG MODEN PEPLUM..rasa cam design terbaru masa kini..cewahhh! haha kebetulan bulan Nov12 ade kenduri belah KL..sempatlah singgah Jakel jalan masjid India..dh jumpa kain.. silapnye beli 4meter je.. tak beli untuk lelaki sekali sebab ingat baju melayu senang dah ade yang readymade..


Pegi tailor..dekat sebulan lebih lah baru siap sepasang baju aku..design aku yang buat tapi disebabkan tailor kata kain tak cukup so aku biar je dia buat macam mana pun janji jadi jugak macam design Peplum..huhu

Dah siap baju.. selebihnye mak aku siapkan 2minggu sebelum majlis nak berlangsung. Hebat gak mami aku..cakap tak nak tapi bila buat jadi jugak ! Cun lagi.. Hebatlah mami.. Mami aku jahitkan lace & beads pada pinggang + due due belah pergelangan tangan. Anaknye yang mengarah itu ini.. hehehe Thanx mami..cantik taw!

TIPS : adalah lebih baik bincang dulu dengan tailor sebelum beli kain.. espeacially yang nak design-design selain baju kurung biase..kang beli kain tak cukup jadi cam aku..mujur lah tailor aku tu memang tailor terbaikkkk ! cube jugak tak sia-siakan kain aku tu dah la bole tahan harga...huhuhu

*Belanja
  • Kain 4meter x RM30 : RM 120
  • Border lace x 1meter : RM80
  • Beads : RM 10
  • Upah sepasang baju sahaja without jahit lace and manik : RM70
  • Shawl halfmoon : RM45
  • Innerneck and heels : pakai yang raya punyer..hee
TOTAL : RM325


BAJU PENGAPIT LELAKI

Memandangkan masa aku g beli kain dulu abah aku meyakinkan aku,katanye ALIFF TAILOR @ KOMTAR jahit baju melayu nak colour ape pun semua ade.. Pegi kedai, xde colour yang sama..suruh la orang tu carikan kain.. 2minggu je dah siap..memang cepat..tapi bila dapat colour tak same.. sedeyyy.. expect dapat la nak sedondon.. :((

Tapi mujur hujan tak sampai ke petang.. Cewahhh ! Mak aku penyelamat..die tolong g NAGOYA textile dekat seberang perai..carikan kain yang iras iras colour my baju.. Mujur ade....!! Alhamdulillah..lege la jugak dari nak pakai wane satu ag yang nampak contra sgt tuh..

Kitorang pulangkan baju yang colour tak same tu and gantikan dengan kain baru.. after 2 weeks siap!!! Hasilnye memang puas hati.. sbb colour da nk sama.. yeyyyy ! Jahitan die memang tak de masalah kami suke..

*Belanja
  • Kain 5meter x RM22 : RM 110
  • Upah : RM110
  • T-shirt anti peluh : RM13
  • Butang baju melayu : RM10
  • Songkok and shoes : syafiq punyer..hee
  • Sampin : pinjam my dad punyer..hee
TOTAL : RM243

TIPS : baju melayu pun macam baju perempuan jugak..kalau nak warna tema kemain susah nak jumpe warna..alih-alih kena tempah jugak..so better lau korang dh rasa rasa color tema korang jenis susah yang nak cari warna better korang decide beli je kain yang sama dengan kain baju perempuan.. kain jenis plain ok je janji bukan sutera la nak buat baju melayu lelaki..:)

Ok keseluruhan kalau kita cakap kat orang pasal harga..memang orang akan cakap mahalnye....tak sanggup dorang lau nak buat...bek beli readymade harga rm 180 je..

Aku tahu.. even mahal tapi no matter what..lau dah berkenan kat hati..semua aku nak nampak perfect..walaupun tak seperfect mana tapi at least kepuasan bila nampak cantik and kemas..sedondon dengan my  love.. 1st time sedondon gile since kami kenal..:P

Kira baju kami tu due due custom made sebab tu mahal.. tak pe lah kan at least time nak ukur baju pengantin nanti dapat lah pengalaman cikit cikit..hahaha opppss terlebey sudaaa !

Ape pun syafiq cakap dia puas hati.. memang serious dia suka dengan baju melayu tu.. and my baju pun ok.. Sampai orang ingat kami ni da tunang masa aku upload gambar dalam fesbukk.. overrr taw! hahaha



Ok, till then tak banyak pun yang aku share tapi hope bermanfaat..thanx for reading. :)

8 comments:

Izzy Izzudin said...

Citer psl kawin ni..korg bila lgi?

SyuhaidaGhouse said...

no so ready yet.. IN SYA ALLAH..one day u will be invited..:)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

comel je ampa dua...
;)

-dee- said...

Salam, boleh tanye material baju perempuan jenis ape ye?

SyuhaidaGhouse said...

dee, tak pasti pulak jenis ape..tapi saye beli jenis kain silk soft, heavy and jatuh..:)

ainraus said...

kita jumpa blog awak sebab entry ni. hiiiii! :)

NORLIA IBRAHIM said...

Heavy dull satin pun cntk gak.kain jatuh,nampk slim.hehe!!

NORLIA IBRAHIM said...

Heavy dull satin pun cntk gak.kain jatuh,nampk slim.hehe!!


ShoutMix chat widget
/