Sunday, January 8, 2012

My little bunnies


Assalamualaikum and hye my dear readers !!

It was the day that i have been surprised with a message from my lil brother.
'Kakak, adik dah selamat bersalin sekitar jam 7.30pagi.'

I was like huh?? adik sapa?? adik mana ni?? aku jadi macam tak senang duduk kat tempat keje..

Rupa-rupanya our rabbit yang bersalin, ape lah adik aku ni..suspen betul. That morning, aku pun kuar pegi keje macam biase lah.. tak pulak terpandang sangkar rabbit kat luar tu sebab we didnt expect yang dia akan bersalin.. Ade la tanda2 ibunye tu pregnant macam chubby and kat perut terbonjol nenen die..tapi kami tak nak mengharap.. nanti frust pulak kan.. 1st time lah katakan..

Dorang dilahirkan pada tanggal 5 Disember 2011.. sehari selepas hari lahir aku yang ke 21.. hehe macam hadiah birthday pulak.. 

Pagi tu yang realized rabbit da bersalin..anak jiran aku. Budak tu tiap hari datang tengok rabbit. Kitorang punye rabbit, jantan.. teringin nak ade baby kami pinjam la budak tu punya rabbit betina. hehe Tak sangke pulak menjadi. 

Rabbit betina tu spesis kampung.. biase la yang kampung ni kuat and subur.. Sekali dia beranak 7 ekor kot.. Tapi sayang sebab kitorang kan lambat perasan, 5 saje yang masih hidup..2 dah mati kena pijak.. sampai putus kepala pun ade, tragis aku tengok.. aku dapat tengok gambar je..

kecian sangat die..huhu

So yang 5 ni adik aku bawak masuk rumah and bersihkan sekali dengan ibunye yang berlumuran darah dan mandikan. Baby tak mandi, just bg warm je. Lepas tu bg ibunye susukan.. Pandai betul dorang isap susu.. siap adce bunyi lagi mase dorang nyonyot.. Cian lapar sangat.. 

Ni bukan anak babi ye kawan-kawan.. hehe


Sayangnye, mse bg susu ade sekor lagi dah tak berdaye, bg susu pun macam lemah sangat dah nak isap.. Few minutes, dia makin pucat dan pucat then mati.. So yang mati 3 ekor. Tinggal lah empat... Mak aku tanamkan dorang dalam 1 'kubur'.. dah tanam dah yang 2 ekor tu, so korek balik untuk letak yang lg sekor. :'(

sedih.. kalau bole aku nak tgk dorang ni membesar jugak.. xpe lah,tempat korang di syurge dah sayang..:')



These is the four yang survive sampai sekarang. Best tengok dorang membesar, kalau ada anak sendiri macam mana lah kan? Eh? anak? Everyday balik keje aku mesti nanti main dengan dorang. Kiut sangat lah..


Aada
Aala


Aayar

Aabil

Dorang mula buka mata masa hari ke 11.. Aayar dan Aabil tak banyak beza. Aabil tompok banyak sikit dekat badan dan mata. Nama diberi ikut nama manja yang Mona panggil untuk kami empat beradik.. hahaha


Gambar ni baru je snap tadi. hehe dah genap 1month old. Dah boleh makan sendiri dah walaupun kadang-kadang dorang minum jugak susu nenen. hehe Dorang dah besar aku jarang sikit main gomol gomol.. kang merata lak najis. Dulu tak pe la minum susu ibu die je..sekarang macam macam dah sebat. ehehe






p/s : nanti dah besar agaknye camne la nak jaga korang ae.. dah tak muat sangkar ni. nak sedekah ke? sape nak??angkat jari cepat !!  :D

p/s : senang je nak jaga masa dorang baby, pisahkan dari ibu sementara nak besar sebab takut terpijak.. time nak bg susu je ltak dorang atas perut ibu.. mula 2 kami tak biase,kena pegang dulu ibunye sebab ibu xnk duk diam.. agak dah besar sikit biar je anak tu minum sendiri tanpa perlu pegang ibunye.. ibu tu takkan pijak anak die and anknye pun dah kuat dan lasak time tu.. pandai2 lah anak tu masuk sendiri bawak perut ibu die..

p/s : terase cam nak lagi baby lah ! tapi kali ni dari arnab comel ni.. :D coming soon........

Rabbit ni adik aku dapat dgn harga rm30 je. sb tuannye dah xnak jage.. chika namenye.female. :D


2 comments:

Nazri Hanafiah said...

ngeri tengok gambar yang mati tu...hohoho

CikAnishLelabu said...

taw xpa. entah sape geget dia smpai jd cm tu. huhuhu


ShoutMix chat widget
/