Wednesday, March 23, 2011

Hitam-hitam itu Favaurite saya !!!!!

Tiba-tiba lak kan. ^_^
Ekceli, aku tengah megidam gila nak makan Kueh Peneram or orang KL maybe kenal dengan Teling Keling. Hawat depa buh nama tu pun aku tak taw. Memang lah hitam tapi tak yah la buh nama cam tu.hehe
Tapi tak pa. Nasib baik sedap. kalau tak, takkan lah aku sampai mengidam bak orang ngah mengandung ank kembar.whuu =,=

Bagi menghilangkan gian sambil menanti hari jumaat( jumaat baru ada jual kat pasar malam sini), aku tanpa berlengah lagi telah menggooglekan title 'PENERAM'. Ha kau! Keluar lah gambar-gambar snack lazat lagi di idam-idamkan ni. Pheww~ Kecur air liur den ! -_-

Jom kita survey, ada rasa nak buat tak? ^_^

Bahan-bahan ( 100 biji atau lebih )

  • 250 g tepung beras
  • 250 g tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula apong (gula melaka)
  • Minyak yang banyak utk menggoreng
  • Sedikit garam
Simple ja kan bahan dia? Tak susah nak cari. :)


Cara-cara
  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.Masukkan gula pasir dan gaulkan.
  2. Larutkan gula apong dan garam dengan air.Masukkan ke dalam adunan tepung.Adunkan.Biarkan 30 minit.

3.Panaskan minyak dengan api yang kecil.Canai adunan tepung dan terapkan bentuk kuih peneram (acuan ada jual).

4.Goreng hingga timbul dan sentiasa balik-balikkan utk masak sekata.


Tarraaaa !!!! (sound effect yang sungguh bersemangat.>,<)
Da siap..
Aduh. Nak makan.huhu Mesti sedap gila ni. T.T

NOTE : kalau masa nak menerap tu adunan melekat, taburkan sedikit tepung gandum pada tempat mencanai, acuan dan tangan.




P/s : nak buat macam senang tapi......

10 comments:

Izzy Izzudin said...

owhh...org mlaka panggil denderam....

dhia suria said...

saya suka benda ni la awakkk..... murahh dan sedapppp! tp bila sejuk da ta sedap.. hehe.. pasal layout fb tu... awak nak saya ajar ke? =.= saya bukan pandai sgt pun laa awak.

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@izzy izzudin : owh yeke. thanx.. baru tawu. suka gila makan kueh ni.. ^_^

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@dhia suria : taw xpa. sedap gila kan? rasa mcm nak makan sekarang je ranggup2. kalau da sejuk sye sanggup gorang balik taw. hehehe pasal layout tu xpe lah, mcm susah je awak nk ajar. neway thanx aw. :D

dhia suria said...

hehehe.. awak pndai ke wt peneram ni. :D meh buat utk dhia. hihihihihi.... dhia da bg link . kat new entry dhia. t anish buat laa.senang je. senang sgt . t dhia nk tgk auw resultnya :D

3r1k4 ::1ry4n1 said...

wahh sedappp

Izzy Izzudin said...

aritu, tuo(nenek) dh bungkus denderam bwk blik makan kt kolej...tp, x amik coz beg dh full mampat gila...hahahahah

tp, bila tgok gamba ni, cam nk cari jek denderam kt tngah2 kl ni...agak2 ada x?

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@dhia : eyh sye xtaw buat pun..taw makan ja.haha mak sye kata susah dia melekit kalau xpandai buat.hehehe owh ok. so sweet la kamu. nnt ade mse sye try buat and tunjuk k. thanx buat entry untuk sye k. :D

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@3r1k4 : sedap..sgt! :D

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@izzy izzudin : ala sygnye x bawak balik...haa kan dah nyesal tu. ade je kat kl. yang sedap kat pasar upown damansara. tiap petang hari jumaat ade lah. ranggup aje ! cube lah.:)


ShoutMix chat widget
/