Saturday, April 16, 2011

Kisah seorang suami dan isteri

Assalamualaikum dear followers and silent readers.

Dikisahkan ade seorang suami yang sangat baik tapi malangnye ade isteri yang tak berape nak rajin dan banyak songeh. >,<

Suami : Sayang, buatkan air untuk abang.
Isteri : Abang, Anis penat la.. Abang pegilah buatkan air sendiri..
Suami : Anis, kalau ikutkan abang lagi penat taw. Siang malam abang kerja. Anis duk rumah je dari abang belum pegi kerja sampai balik kerja Anis asyik baring aje. Abang suruh buatkan air untuk abang pun tak boleh ke?


Suami : Eh, kenape bersepah-sepah atas meje ni? nape tak kemaskan?
Isteri : Ala...abang tak nampak ke Anis tengah bace majalah ni bang..lagipun abang yang makan,abang la yang kemaskan.



Beberape bulan kemudian isteri disahkan mengandung..

Isteri : Abang, Anis tak lalu la nak makan nasi. Tekak ni susah sangat nak terima. Nak makan pizza boleh bang?
Suami : Sayang, semalam pizza, arini pizza, takkan hari-hari awak nak makan pizza ni? Lagi pun boleh tak harini abang beli nasi bungkus je? Kita kena jimat-jimat kalau asyik nak melahap pizza je abis la duit kita nanti.
Isteri : Nak pizza jugak. (dah mula buat muka)


Sebulan lepas bersalin...

Isteri : Abang, bangun la jap. Tengok ank kita ni..asyik menangis je.. Anis tak tawu ape nak buat ni.. Abang..cepat la..
Suami : Ish awak ni..dah sebulan kan awak bersalin..tak kan nak jaga anak pun tak reti? Cube check kot lampin die dah basah.
Isteri : Abang check la. Anis geli la bang..

***********

Dialog2 ni adalah sedutan dari drama yang aku tengok semalam. Saje aku ambil part-part yang aku rasa kagum dengan kesabaran suami die. Ade yang terubah suai sikit la.hehe  Perangai isteri dia macam tu lah. Macam nak makan menampo je kan? Tapi dorang bahagia je, si suami banyak sangat bersabar. Dan susah payah cari duit untuk isteri dan anak tercinta. Ade sape2 tengok drama Wangi Firdausi semalam? Sedih kan endingnye? =.=

Dalam cerita ni aku memang respect si suami tu sebab dia dah jalankan tanggungjawab die ngn baik even dorang kawin muda,time tengah belajar,tahan dengan kerenah isteri lagi pulak tu. Tapi yang part aku tak setuju, sebab dia terlalu sayangkan isterinye,sampai die melebih-lebih nak turutkan kemahuan isteri. Bak kat pepatah sepatutnye sayangkan anak tangan-tangankan,sayangkan isteri tinggal-tinggalkan.

Niat suami tu memang lah baik,nak bahagiakan kehidupan isteri dan anak. Tapi bila isteri dah demand lebih-lebih dia mula terlibat dengan penjualan dadah untuk tampung kehidupan dorang anak beranak.. Mula kecil-kecilan aje.Tapi dipendekkan cerita, sebab desakan hidup dan untuk menyelamatkan nyawa anaknye yang didera orang pihak pengasuh, dia terpaksa amibil risiko untuk mengedar dadah dalam kuantiti yang banyak.  Haritu jugak dia ditahan oleh pihak polis dan bakal dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. Anak yang nak diselamatkan pun mati, suami pun mati. Macam dah jatuh,ditimpa tangga. Malang sangat. T_T


Moral of the story :
  • Dengar nasihat mak dan ayah sebelum buat apa-apa keputusan.
  • Jangan ikutkan nafsu sangat.
  • Isteri jangan manja sangat nak itu ini..menambahkan lagi beban suami.
  • Isteri kena jalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dengan baik
  • Cari rezeki yang halal walau apa pun keadaan.
  • Jangan terlalu percayakan orang.
  • Perbuatan yang salah tetap akan dihukum
  • Menyesal sekarang tak pe, jangan menyesal kemudian.
  • Terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata mampus la kau.

 Opss, dah2 STOP. Terlebih-lebih pulak aku.hehe Thanx sudi bace. ^_^

7 comments:

kyra_G said...

kn bgus jika da suami gini di realiti hehe..hope dpt jumpa t=)

qilanisa said...

drama ape?hehe

zatil said...

heee. saya follow awak :)

CikAnishLelabu said...

@kyra_G : tu la.. baik je kan..huhu insyaALLAH. harap dia baik tp xde la dayus sgt smpai tak taw hukum hakam.

CikAnishLelabu said...

@qilanisa : drama tv2, WANGI FIRDAUSI.

CikAnishLelabu said...

@zatil : owh thanx ya.. saye pun da follow awak..hehe

2tahundiwellingtonmencaricinta said...

assalammauilakum bru je tgk cite ni onlien..serius tragis ape yg saye blaja ye selama ni saye tgk org kawin sweet sgt sapa pernah rase nak kawin betul2x n ade anak tp bile tgk bede ni bru sedar btape kawin itu xmudah kite kena prepare buakn batin je aishh gurau je tp yg penting persiaapn dr segi rohani n persediaan kite mmikul tanggungjawab rase tkesan sgt dgn cite ni ..mula2x nmpak islamik diorg tuh tp akhirnye ...entah2x idup ni xdpt dijangka ..arap dijauhkan dgn pengakhiran sebegitu


ShoutMix chat widget
/