Tuesday, April 5, 2011

Tips kalau teringin nak kahwin awal. Kawen??huhu

Salam peeps.

Oryte. Jom kita terbeliak kan biji mata untuk bace tips-tips macam mana nak kawin awal.

1. Perkara paling utama. Si suami perlu punya kerjaya atau pendapatan yang tetap. At least si suami mampu menyara kos hidup korang berdua means si suami dan si isteri. So anak jangan buat ag kalau tu je yang mampu.hehe If da rezeki nak buat macam mana kan, cari la rezeki(pendapatan) lain. If korang amik cuti tanpa gaji pun, make sure korang ade pendapatan yang stabil untuk beberapa bulan. $$$$

 2.Harus mempunyai pendapatan yang cukup sebelum melangsungkan perkahwinan. Menurut pakar yang arif bab2 duit ni,korang haruslah mempunyai sekurang-kurangnya 3bulan simpanan wang perbelanjaan harian anda di mana-mana akaun simpanan. $$$$

3.100% mind-setting dah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami/isteri. InsyaALLAH, kalau ada rezeki, you are mum/dad to be ! So get ready. ^_^

4.Berfikiran secara matang dalam membuat keputusan serta ketika menyelesaikan apa jua masalah yang mungkin dihadapi dalam rumahtangga. *sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami istri~~ =,=' Always berfikiran jauh sebelum membuat sesuatu keputusan.

5.Jangan jadikan hubungan korang adalah kisah cinta terhalang.T_T  Dapatkan restu dari ayahanda & bonda. Yakinkan mereka korang boleh teruskan hidup dengan berkahwin pada usia yang muda berbanding kawan-kawan korang yang masih sibuk dengan kerjaya dan melanjutkan pelajaran. *aku lah tu ^_^

6.Boleh bertolak ansur sesama pasangan dan tak mementingkan diri sendiri. Jangan mudah melenting jika sesuatu konflik berlaku dalam rumahtangga. Lama-lama buat perangai macam ni si suami/ isteri pun naik meluat.huhu =.=

7.Always think positive. Bersangka baik buang prasangka buruk jauh-jauh pada pasangan. Muda-muda ni cepat cemburu, maklumlah masing-masing still hot,gorgeous and handsome handsome bhai ! haha


Kesimpulan, tak leh kawin lagi. =,='

hohoho tak dok kena mengena pun.

*Aku just re-write dan olah dari emel yang aku terima dari kiriman ENCIK KHAIRUL. Sape die aku pun tak taw. Untuk maklumat lebih lanjut bagi sape-sape yang rasa nak kawin dah tu sila kelik sini laju-laju!~

Thanx fer reading !

3 comments:

nur onie said...

hanis dah x sbr nk kawen!;p

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

@nur onie : haha tak aih. sabar je ni. (laa sangat)

Anonymous said...

Dh tak sabar nk kahwin..tp bf tak masuk mminang g huhu


ShoutMix chat widget
/